Meggy és a gyorsfagyasztott meggy. A meggy származása... Meghűlés ellen is...

Fagyasztott meggy

 

 

 

 

 

A meggy eredete

 

A meggy származási helye Eurázsia, de már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, bár nem tudjuk pontosan, mikortól különböztetik meg a cseresznyétől. Honfoglaló eleink bizonyíthatóan ismerték a meggyet, hazánkban - csakúgy, mint Európa többi részén -  a 15-17. századra lett népszerű.

A meggy volt a magyarság egyik első gyümölcse, amelynek termesztéséről már a XVI. században leírást olvashatunk. Ezt követően Lippay János 1604-ben megjelent, Posoni kert című könyvében több meggyfajta leírása szerepelt. Termesztése is sok évszázados múltra tekinthet vissza, amit leginkább a számos, meggy szót viselő községnevünk (például Medgyesegyháza, Meggyeskovácsi, Meggyespuszta) és családi nevünk is bizonyít.

 

A cseresznyével rokon meggy másodlagos géncentrumába tartozik a Kárpát-medence. Viszonylagos igénytelenségének köszönhető, hogy széleskörűen elterjedt. Klimatikus igényének az ország teljes

területe megfelel, szinte mindenhol termeszthető. Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban a meggyet csak feldogozva fogyasztják. A hazai friss meggyfogyasztás annak is köszönhető, hogy a nálunk termők gyümölcse nyersen sem keserű.

 

A 20. század magyar meggynemesítői különleges fajtaválasztékot hoztak létre. A Kárpát-medence meleg, verőfényes nyár eleji klímája is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar meggy mind megjelenésben, mind aromájában eltérjen a külföldi fajtáktól. Az egyik legismertebb az újfehértói fürtös, amelyet 1961-ben, az újfehértói mezőgazdasági kutatóintézetben nemesítették Pethő Ferenc és munkatársai. Ez a fajta június végén-július elején érik. Ezen kívül a másik legismertebb a Pándy, amelynek klónjai között szerepel az Újfehértói fürtös is, ez utóbbi 1978-ban állami elismerést kapott. A Balaton fajtát1984 óta termesztik Amerika egyes területein, Michigan, Utah és Wisconsin államokban, mert ez a fajta jobban tárolható, nyersen is kellemesebb ízű, mint az Amerikában termő meggyfajták.

 

A meggy jótékony hatása

 

A meggynek az emberi szervezetre gyakorolt hatását többek között éppen a Michigan Állami Egyetem kutatóprofesszorai tanulmányozták. Munkájuk során két meggyfajtát, az amerikai, könnyen romlandó, ezért csak feldogozott formában fogyasztott Montmorencyt, illetve a keményebb húsú Balatont vizsgálták.

 

A Balatonról bebizonyosodott, hogy beltartalmi értéke sokkal magasabb, mint a Montmorency-é: hatszor több antocianint és 50 százalékkal több savat és cukrot tartalmaz, mint amerikai testvére. Benne jelentős a melatonin-termelődés, amely rendkívül fontos az emberi élet, különösen pedig a közérzet, az időskori jóllét szempontjából. A melatonin az egyik leghatékonyabb, univerzális antioxidáns vegyület. Mérések kimutatták, hogy a meggyhéj antocián tartalma jóval nagyobb a meggyhúsénál. A magyar és külföldi tudományos eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy a meggy nem egyszerűen gyümölcs, hanem funkcionális élelmiszer, igen értékes táplálkozás-kiegészítő. A magyar meggy pedig egyenesen gyógyszer, gyógy-meggy.

 

Egy marék meggy ugyanúgy enyhíti a fájdalmat, mint egy aszpirin tabletta, a mellékhatások nélkül. Az antocián például csökkenti a keringési rendellenességeket és a rák kialakulását. Enyhíti az ízületi bántalmakat, csökkenti a fejfájást. Napi 20 szem meggy elfogyasztása gátolja az artériákban történő káros lerakódások kialakulását.

 

100 gr meggy energiatartalma 213 kJ/51 kcal,  85%-a víz. C-vitamin tartalma 12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B-vitaminban is gazdag, antioxidánsként is ismerjük. Vérszegénység ellen szintén kiváló.

 

A meggy és a fagyasztott meggy felhasználása

 

Ha egész évben érne nálunk a meggy, és közeli rokona, a cseresznye, talán nem szeretnénk ennyire. De így, hogy legközelebb jövő májusban szemezgethetjük újra a mélyvörösre érett, roppanós szemeket, már most feltámad a nosztalgia. A legjobb frissen, nyersen lakmározni belőle, legeslegjobb egyenesen a fáról. De télen is asztalunkra kerülhet, mert jól tűri az aszalást, a fagyasztást, kompót is készülhet belőle a húsok mellé - most úgyis divat az ízek kavalkádja. Vagy sokféle sütemény kelléke lehet, amelyekhez ugyancsak megfelel a fagyasztott meggy is.

 

De meríthetünk akár Mátyás-korabeli recepturákból is, mert ennek a gyümölcsnek a vadfajtái régóta ismertek, és a kiváló természeti feltételek mellett a közszeretet tartja életben ma is. Ráadásul megfelel minden igénynek, amit a korszerű táplálkozás támaszt a gyümölcsökkel szemben. Rostjai gyengédek, értékei gazdagok. 

 

A meggy érési ideje hosszabb, ezért még nyár derekán is élvezhetjük fanyar, savanykás aromáját. Gyógyhatásaiban hasonlít a cseresznyéhez: mivel serkenti a máj és a vesék működését, ezért jótékonyan hat a szívre is. A B vitaminok minden fajtája megtalálható benne, ezért segíti az emésztést és kisimítja a görcsös idegeket. Eredményesen gyógyítja a légzőszervek meghűléses betegségeit. A kalcium, a kálium és a magnézium együtt végzik a vér megtisztítását, a szívizom megerősítését és szabályozzák a szívverést. Kúraszerűen gyümölcsléként javallott: a magozott gyümölcsöt összeturmixolják, és a finnyásabbak gézen átszűrik. 

 

A meggy szárából gyógytea készülhet, magjából melegítő párnát barkácsolhatunk, levelét régen pipadohánynak használták, gyantáját görcsoldóként ismeri a népi gyógyászat. A meggy fája pedig értékes bútoralapanyag.

 

Magozott meggy és fagyasztott meggy a süteményekben


A meggyes süteményekhez az aprított gyümölcsből, vagy pedig a felengedett fagyasztott, magozott meggyből készíthetjük el a tölteléket cukorral, fahéjjal, amivel a meggy tökéletes harmóniában van. Esetleg diót is tehetünk hozzá, de lékötő anyagot feltétlenül, amire a háztartásokban hagyományosan a zsemlemorzsát használták. A cukrászok szerint csak az alkotói fantázia szab határt a töltelék felhasználhatóságának, ezért ahány cukrászda és házi konyha, annyiféle meggyes sütemény.

 

A nyersen fogyasztható gyümölcsöt csak annyira szabad felengedni, hogy még ne eresszen levet, de már ne legyen rajta jégkása-jégkristály. Körülbelül 0, plusz 3 fokon fogyasztható a magozott meggy, a cseresznye, a sárgabarack és az őszibarack. A süteménybe szánt gyümölcs fagyosan is belekeverhető a tésztába. Gyümölcsleves készítéséhez először a szükséges mennyiségű vizet fűszerekkel és cukorral forraljuk fel, majd a gyümölcsöt felengedés nélkül adjuk hozzá, végül sűrítsük be. Gyümölcsbóléhoz fagyasztva adjuk a gyümölcsöket.

 

Lassan felengedve kitűnő ízt kölcsönöznek az italnak. Tészták töltésére is kiválóan alkalmasak a fagyasztott gyümölcsök. Ez esetben hagyjuk a gyümölcsöt teljesen felengedni. A felesleges levet öntsük le, különben eláztatja a tésztát.

 

 

 


Receptek

 

A gyorsfagyasztott meggyből készülhet meggyleves, kompót, befőtt, gyümölcslé. Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal.

 

Meggyleves 

 

Az egy kiló, magozott meggyet egy kicsit megtörjük a turmixgépben, és hozzáteszünk fél liter vizet, valamint cukrot és fahéjat, ízlés szerint. Vékony, liszttel készült tejszínes habarással engedjük fel, ha a gyümölcs már nem roppan.

 

Meggyfagylalt házilag

 

Házi méretekben fél kiló, magozott meggyhez 15 deka kristálycukrot adunk, összekeverjük másfél deci vízzel és egy tojás fehérjével. Addig kell keverni, ameddig a cukor teljesen elolvad. A fagylaltkészítéshez sem kell más, csak egy nagy műanyag vödör, meg beleállítva egy króm üst. A kettő közti rést tört jéggel kell kitölteni, és az üstben addig kevergetni a meggymasszát, ameddig az kijegesedik.

Állítólag már 10-15 percnyi, folyamatos kavargatás után lehet is kanalazni a frissen készült fagylaltot, amely sorbet-szerű, jeges tünemény lesz. Ha mégsem találjuk eléggé kristályosnak, tehát keménynek, akkor egy gyors mozdulattal tegyük rövid időre a mélyhűtőbe, ahol garantáltan megkapja kívánt állagát. Kevesen büszkélkedhetnek ilyen saját készítésű desszerttel, amiből tejszínhab hozzáadásával parfait lesz. Ez is mélyhűtőben, ónformában dermedve nyeri el végső formáját, és állítólag mennyei.


Meggyes brownie

 

Hozzávalók:

15 dkg étcsoki
12,5 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
7,5 dkg magozott meggy
10 dkg  liszt
1/2 teáskanál sütőpor
2 kicsi tojás

 

A csokit gőz fölött a vajjal felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, egy csipet sót és a csokoládét, majd 5 dkg magozott meggyet. Egy 10x12 centiméteres formát sütőpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, a tetejére a maradék magozott meggyet. 190 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Langyosan, keserű kakaóval meghintve tálaljuk.


Meggyes piskóta

 

Hozzávalók:

4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott fagyasztott meggy
fél tasak sütőpor
10 ek forró víz

 

A sütőt előmelegítjük 160 ºC-ra. A tojássárgákat a porcukorral, gépi habverő segítségével, kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk. Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsire öntjük, és a tetejére rászórjuk az előzetesen lisztbe hempergetett, magozott meggyszemeket. A 160 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül.
 

Diós-meggyes sütemény

 

Hozzávalók:

1000 g fagyasztott magozott meggy
120 g darált dió
120 g liszt
1 tasak sütőpor
6 tojás
120 g porcukor
120 g szobahőmérsékletű vaj
2 tasak vaníliás cukor
3 ek rum

 

A diót összekeverjük a liszttel és a sütőporral. A lágy vajat a cukor felével és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a maradék porcukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyenként hozzáadjuk a cukros vajhoz, és fehéredésig keverjük. Majd beleöntjük a rumot. A diós-lisztes egyveleget is (több adagban) hozzáadjuk. Legvégül óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és sűrűn megszórjuk a magozott meggyel. A 180 C fokra előmelegített sütőben, kb. 50 percig sütjük.

 


Fekete-erdő kocka

 

Hozzávalók:

A piskótához:

6 tojás
6 evőkanál cukor
5 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
kevés sütőpor

A krémhez:

1 csomag főzős vaníliás pudingpor
2,5 dl meggylé
1 dl víz
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
magozott meggy

A habhoz:

2 csomag tejszínhabpor
3 dl tej
1 csomag habfix

 

A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat kikeverjük a cukorral, a liszthez hozzákeverjük a kakaót és a sütőport, majd lassan a tojásos-cukros masszába keverjük. Ebbe a keverékbe óvatosan, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot. Előmelegített sütőben sütjük. Ha kész, hagyjuk hűlni.

Közben a krémhez a vaníliás pudingot a meggylével és a vízzel felfőzzük, ezt is hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral kikeverjük, és a kihűlt pudingos krémhez keverjük, majd a végén ízlés szerinti mennyiségű magozott meggyet keverünk a krémbe. A krémet a piskótára kenjük.

A tejszínhabport a tejjel először alacsony fokozaton keverjük, egy kis idő elteltével beleöntjük a habfixet, és magas fokozaton keverjük tovább a kívánt állagig. A kész habot a krém tetejére kenjük.

 

Mascarponés meggyes süti, sütés nélkül

 

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg darált háztartási keksz
10 dkg puha Rama (vagy vaj)
kb 3 dl tej
10 dkg cukor

Krémhez:

1 cs csokis pudingpor (főzős)
4 dl tej
cukor - ízlés szerint

Tetejére:

50 dkg magozott meggy
25 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk úgy, hogy linzer tészta-szerű legyen. Elfelezzük, kinyújtjuk, és egy közepes tepsibe fektetjük az egyik felét. Elkészítjük a pudingot a leírás szerint, csak kevesebb tejjel (4 dl-rel). Ha kihűlt, a tésztára simítjuk. Kinyújtjuk a másik tésztát is, rátesszük a pudingos rétegre. A magozott meggyet összekeverjük a mascarponéval, vaníliás cukorral, és eloszlatjuk a tészta tetején. Hűtőben 1-2 órát pihentetjük.

 

Meggyes tejespite

 

Hozzávalók:

25 dkg fagyasztott magozott meggy
3 tojás
1,5 dl tej
0,5 dl tejszín
12 dkg liszt
4 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom héja lereszelve
csipet só

A formához 1 evőkanálnyi vaj és 2-3 ek kristálycukor

 

A tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, a csipet sóval. Újra keverjük. Végül a citromhéjjal ízesítjük, a tejjel és tejszínnel lazítjuk a tésztát. Teljesen simára keverjük. Egy 24 cm-es porcelán piteformát gondosan kivajazunk, cukorral megszórunk. Beleöntjük a tejes tésztát, rászórjuk a magozott meggyszemeket. Vízzel félig megtöltött tepsibe tesszük a formát és 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 12 perc alatt megsütjük.

 

Meggyes mákos

 

Hozzávalók:

70 dkg fagyasztott magozott meggy
15 dkg mák
5 dkg + 3 dkg mogyoróbél
12 dkg vaj
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
14 dkg porcukor
18 dkg liszt
5 db tojás
1 db citrom
2 dl tej

 

A magozott meggyet kiolvasztjuk, alaposan lecsepegtetjük. 5 dkg mogyorót, valamint a mákot megdaráljuk, összekeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral. A lágy vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk fél citrom levét és a mogyorós mákkal felváltva egyenként belekeverjük a tojásokat. A mákos masszához keverjük felváltva a lisztet és a tejet. A maradék 3 dkg mogyorót durvára vágjuk. A tepsit (27 cm x 38 cm-eset) kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a magozott meggyet és a durvára vágott mogyorót. Előmelegített sütőben kb. 20 percig 200 C°-on , majd további 20 perc alatt 180 C °-on készre sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni. Kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk


Diós-meggyes sütemény

 

Hozzávalók:

3 egész tojás
15 dkg porcukor
20 dkg liszt
20 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
1 dl étolaj
5 dkg olvasztott
1 evőkanál tejföl
2 dl tej
magozott meggy
csoki (el is maradhat)

 

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a diót. Beletesszük az olvasztott margarint, az olajat, a tejfölt és a tejet, elegyítjük. Kikent, lisztezett tepsibe simítjuk. Megszórjuk lisztbe forgatott magozott meggyel, és előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig. Sütés után csokimázzal is bevonhatjuk.